Sunday, 5 November 2017

Gulai lemak peria+udang+belimbing buluh

Masakan 2 hari lepas...baru hari ni berkesempatan untuk update. Lama sungguh tak makan masakan macam ni disebabkan anak2 dan suami yang tak menggemari sayur peria tu.
Tapi untuk resepi ni akak guna peria kanbas atau peria besar tu. Peria ini kurang rasa pahitnya kalau nak bandingkan dengan peria kecil atau peria katak tu. Itu pun akak buat sebelah je buah perianya, lagi sebelah digoreng bersama telur. Kalau goreng dengan telur laju juga dia orang makan tapi telur kena lebih la..
Tak kisah lah janji mahu juga makan sayuran yang sedikit pahit ni.

Peria yg dipotong kasar dan direndam dgn sedikit garam.

Udang sederhana yang dipotong muncungnya yg tajam tu. Tak perlu buang kulit supaya masakan kita lebih manis.


Peria potong kasar rendam dgn sedikit garam utk kurangkan rasa pahit.
500g udang sederhana potong hujungnya yang tajam.
Segenggam cili padi
Kunyit hidup
Serai 2 btg diketuk
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Bawang besar selabu
Daun kunyit jika suka
Belimbing buluh 10 bj
Santan
Sedikit minyak utk menumis
Garam, gula dan perasa

Cili,serai, kunyit,bawang.

Blend cili,bwg kecil,bwg putih,bwg besar,kunyit.
Tumis serai yg diketuk dan masukkan bahan yg diblend. Masak sampai wangi. Masukkan sedikit air atau santan cair, letakkan belimbing,peria dan hirisan kasar bwg holland jika suka.
Biar sedikit lembut, masukkan santan pekat dan udang. Letak daun kunyit yang disimpul.
Perasakan, mendidih, kacau2, tutup api.
Ini belum dimasukkan santan pekat lagi.


Rasa peria yg pahit tu sedikit hilang bila udang yg manis mengimbangkannya.

Siap hidangan utk hari ini. Jemput makan semua.

Masakan ini mestilah sedikit pedas dgn penggunaan cili padi. Pada sesiapa yang tak suka pedas boleh kurangkan cili tu.

No comments:

Post a Comment