Monday, 2 November 2015

Masak apa hari ni.....

Lemak pucuk salang sama udang fresh....

Fresh tu maknanya bukan udang kering la....campur sikit ubi keledek oren ke..putih pun boleh.. atau lobak merah aka carot tu..utk warna dan rasa juga..ubi kan manis..potong cili bagi ada rasa pedass sikit, goreng pula ikan pekasam ke...ikan kering pun ok...sambal belacan yang berdesing telinga dan kasi leleh...air hidung ler..meleleh..maap yer..banyak pula melalut..maklum le lama tak masuk dapur ni..fuyooo...nasi mesti panaih2 kata orang utara, baru la terangkat..meh kita layan resepi dulu...

3 ikat daun salang
1 mangkuk kecil udang segar
1 batang karot potong serong atau
sebiji keledek oren sederhana besar
2 - 3 biji cili padi, ketuk atau hiris
1 ulas bawang besar potong wedges
2 ulas bawang putih dihiris
1 mangkuk santan pekat anggaran RM2
1 mangkuk air
1 bungkus sohoon  ( RM1 )- rendam dan potong pendek
garam, serbuk perasa (optional )
cili merah utk color, cantikkan dish kita tu..nak makan pun tak ada hal..

1. Cuci bersih daun salang, koyakkan utk daun besar tu..Didihkan 1 mangkuk air tadi, letak semua bawang dan karot atau ubi tadi.
2. Bila air dah mendidih dan karot separuh masak, letak daun dan cili, bila daun dah layu baru le masukkan udang dan santan.
3. Perasakan, letak sohoon, kacau selalu sebab kita tak nak santan tu meruap atau pecah minyak. Bila dah mendidih, bolehlah matikan api tu..siappp.




Saja je akak letakkan resepi ni...utk beginner memang kena ada guidance kan..kalau dah pro tu...campakkan aje..pun jadi. So kalau letakkan ubi keledek, kuah akan rasa lebih manis. Pada penggemar sohoon seperti akak ni, memang tak ada masalah dgn masak lemak putih ni..memang ngamm...tapi kuah kena lebihkan sebab sohoon ni akan menyerap kuah kita nanti, Kalau ada yg suka fucuk tu..pun boleh aja,..rendam sampai lembut, masukkannya sebelum letak daun tu...
Lagi satu tu..kalau nak ganti udang dgn telur pun ok..telur masukkan sebiji2 jgn kasi pecah.
Kalau tak nak masak lemak, buat sayur bening aje pun boleh..orang utara kata sayur ayaq ( air ) kita yang buat dia kan...suka hati ler..Selamat mencuba yer..
Sedikit info, pokok salang ni banyak didapati di negeri Perak, akak beli ni pun kat pasar malam Simpang, Taiping. Akak pun ada pengalaman memetik sendiri pucuk salang ni semasa lawatan ke rumah saudara sebelah abang ipar tempoh hari...teruja betul. Tak ada rezeki masa tu..sebab tak ada anak pokok utk diambil..so dapat pucuk salang aje le..rezeki jugalah kan.... Kalau tidak bolehlah tanam sendiri pokok ni..kat nursery pernah juga tanya, tapi tak ada orang yang jual anak pokok ni. Sadis betul...


Ini le rupanya pucuk salang tu..


pucuk ni kita koyakkan aje tak perlu guna pisau utk menghirisnya..


No comments:

Post a Comment