Google+ Followers

Wednesday, 12 February 2014

Adeniumku..

ADENIUM yang menawan.....ada beberapa koleksi tapi ini yang galak berbunga dimusim panas ni..warna putih dah layu...semuanya double petals.



pink yang mengancam..abaikan rumput disekeliling pasu,tuan tanah
tak sempat nak merumput.

warna purple gelap.

Monday, 3 February 2014

pokok kat lamanku yg sekangkang kera ni...

as salam....baru nak berjinak2 dgn laman maya ni..blog walking tu udah lame tapi just silent reader aja..sekadar suka2 aja..manalah tahu perkongsian ilmu dialam maya ni tak ada batasannya...ni ada beberapa post tentang hobi yg suka dgn pokok2 ni..
 
hi...ni la pokok pemberian my best friend tempoh hari...kita orang tukar suka sama suka sebenornye..ade la beberapa jenis pokok ati2 ni...nanti kite post lagi...!!




pokok ni baru disemai siap ada buah lagi..beli dr semua menjadi..
mulberiku.....siap ada buah lagi..beli dr ros semua menjadi..klik here

ini pula ketumbar jawa..kita beli aje kat nursery, klau tak ada daun ketumbar yg mcm daun sup tu..ambik aje daun ni sebagai pengganti...sebijik sama..atau letak dlm air asam org utara..kaw2 sedap..

ini pun pemberian kawan tempoh hari....nama tak tau lak...




pokok herba...


emm..pada kawan2 yg selalu dok tanya tu...tengok betul2 apa namanya dan fungsinya juga, klau ada yg tak betul tlg perbetulkan ya...pokok tunjuk langit tu ehsan dr pakcik google,lain2 tu kita tanam sendiri.


pokok herba yg popular..belalai gajah.
bagus utk penyakit kanser,darah tinggi dll
seggengam daun belalai gajah(30 helai)+3
helai daun duri tujuh dan sebiji epal hijau.
Blend dan minum.Epal hijau nak kasi sedap ckit
le..recommended dr byk blogger,thks..


ini pokok dan buah tunjuk langit..ada kawan2 yg masih 
tak tahu.Buah klau dah betul2 masak akan pecah sendiri
dan didlm tu ada bentuk kekacang,isi bewarna putih
dan amat la pahit..bagus utk berbagai jenis penyakit.
tlg google sendiri ya kwn2 dah bagi kenal dah..
pokok ni banyak ditanam di tepi2 jln sebagai
penghias landskap..pokoknya besar..ehsan google.






aromatic basil...boleh letak dlm masakan atau dibuat ulam.
Baik utk merawat bronchitis,demam dan stress(oil).
Juga dikenali sebagai "culinary herbs" bg masyarakat
barat.Boleh masukkan dlm pesto sos,sup cendawan dll. 


siput oh siput..pokok ada juga




gambar entry ari ni siput kepah yang dicari anak2...

yg ni masih terendam dlm air masin..menu blm fikir lagi.

ini pokok ati2..terpikat dgn corak pd
daunnya tu...

kasi close up ckit..nak minta tlg pakcik google cari apa namanya

                                            
pokok bunga batu daun gelap ckit
juga pemberian kawan.timakasih daun keladi
ya k.nursiah, ini belum ada bunga lagi..