Google+ Followers

Saturday, 8 March 2014

Jom pi makan..

Entri kali akak nak bercerita tentang kedai makan lak...maklum le bila selalu keluar rumah kesana sini..banyak makan kat luar..so, apa lagi kite tinjau-tinjau le kedai mana yang best dan sedap. Sedap tu subjektif ye..sebab ada kawan akak yang sorang ni..kalau tanya sedap tak?? tak ada tak pernah tak sedap, so selera masing2 lah! Ini cuma perkongsian akak dengan kawan2 dan pembaca budiman semua..manalah tahu bila dah sampai sini boleh lah cari kedai makan yang akak cakap kan ni... tu dia..


 Patutnye kena close up sikit le namanya tu..POKOK CERI namaya ya...

Kari kepala ikan, bila dah dikarikan gini, nama ikan pun dah tak kenal..ngap aje...

Kedai makan ni dibuka dari pukul 7am till 2-3pm, so breakfast ada roti jala, kuih muih, nasi lemak, peknga dan macam2 lagi. Sajian tengahari pula bermula seawal 9 atau 10 pagi kerana semasa akak sampai jam 9.30 pagi tapi dah ada juadah tengahari, apalagi kite tibai nasi untuk pagi dan tengahari sekali..aci tak?? Lupa pula menu tengahari tentu le ada ikan bakar...lain2 tu standard la...cuma nak kongsi disini, tempatnya bersih,ada disediakan surau dan toilet. Harganya berpatutan gitu..sebab tu la akak pergi berkali2. Lupa lak nak cakap lokasinya, kalau kat Garmin tu just keyin Swiss Inn Sungai Petani, bila dah sampai kat Swiss Inn tu, just drive terus about 1/2 kilometer, dah pun jumpa...selamat menjamu selera...

Terbiar kah aku..

Kesian kan dengan tajuk entri kali ni...bukan apa banyak pokok2 kat sana nun tak terjaga dan disiram dimusim yang kering gini...apakan daya tuan tanah hanya mampu berdoa semoga hujan cepat2 turun membasahi bumi nan gersang ini..ehh dah melalut, akak cuma nak bercerita tentang pokok2 di rumah lagi satu tu..mujur le ada pokok2 tu akak dah tanam few months ago, so pandai2 dia le cari air sendiri..maksud akak tu akar2 nya le..Pokok ini waktu awal penanaman kena selalu disiram tapi kalau dah lebih dari sebulan dua tu dah kira seminggu sekali pun ok gak..alasan lah tu...tapi betul jugak faktanya kerana kalau yang tanam dalam pasu tu lain le...kena siram setiap hari. Lagi satu, betul ke kalau tanam pokok mempelam ni kena jauh dari rumah, takut akar2 nya nanti rosakkan struktur rumah..akak tak pasti sebab semasa membeli ada juga bertanya hal ini dengan si penjual, katanya kalau baka kahwin ni no problem, boleh ditanam di tepi rumah kerana pokoknya tak terlalu tinggi dan akar tak pergi jauh berbeza dengan pokok yang ditanam dari semaian biji..harap2 gitu le kerana akak dah tanam 4 pokok mempelam di dalam kawasan rumah ni..Ha..nanti bila pokok2 ni dah besar rumah pun tak nampak agaknye ye..
 Amani disamping pokok mempelam Taiwan, 3 tahun boleh keluarkan hasil, kite tunggu ya..ni baru nak setahun, belum baligh lagi..
Mexican petunia purple dan disebelahnya warna pink tapi dah layu dek kepanasan yang melampau..
 Pokok limau purut yang selalu botak dikerjakan ulat2 daun, musim kemarau ni mengeluarkan pucuk2 baru pula..
 Pokok ketup-ketup yang belum berbunga kerana belum matang lagi, mungkin next year pada musim kemarau akan datang kut...
Mempelam cokanan yang dah belajar berbunga tempoh hari, pokoknya rendah aje...
Water Lily yang ketinggiannya dah sama tinggi dengan akak, hujung tahun dah boleh letak baja buah lak...

Ada pokok mempelam apple yang akak tak sempat ambik gambarnya..lagipun pokok ni mungkin nak kena pindah keluar dari kawasan rumah kerana terlalu padat...kat situ juga ada pokok kari, ulam raja, kaduk dan juga pandan..memang sesak...

Jambatan Sultan Abdul Halim..

Update untuk hari ni walaupun cerita dah nak basi, keindahan jambatan kedua Pulau Pinang, Jambatan Sultan Abdul Halim. Emm...nama pun jadi isu gak sekarang ni..apa2 pun just nak kongsi beberapa gambar yang sempat akak snap tempoh hari dan pada hari ni juga, tapi sayang jerebu agak tebal hari ni, gambar tak berapa clear memerangkap tak pro la tu...apa2 aje la..Actually, jambatan ni ada tiga lorong tapi dikhaskan separuh lorong lagi satu tu untuk motosikal...so jadi le 2 1/2 lorong..ingat tu..para penunggang motosikal semua...guna lah lorong tu seadanya ya. Hari ni akak perasan bila lalu kat tengah tu dah tak ada kenderaan yang berhenti untuk ambil gambar bagai...ok la tu..safety first ye..
                                                      Pintu gerbang yang cantikk..

                          

                  

                                           


                                


                         Sampai sekarang ni...jambatan kedua ni sunyi je..sedih tau..first link tu..sesak...!!

Friday, 7 March 2014

Pokok lagi..

Ha.. boring tak??masuk blog ni mesti ada cerita tentang pokok..kata orang pokok ni dapat menyejukkan mata yang memandang..maklum le hijau gitu..lagipun pokok2 nikan sumber oksigen..so mari kita hijaukan bumi ni..bila la nak hujan ni, banyak pokok2 yang dah kering...kesian...banyak la pula post hari ni..free gitu...bila dah sibuk..emm maap la..
 Ini pokok peghalau nyamuk..nama saintifiknya akak tak pasti pulak..nanti kite goggle ya..
Update terkini..akak dah cari,namanya jeremin atau nama botaninya pelargonium radula..sesuai ditanam dalam rumah atau kawsan sekitar yang agak redup..letak aje depan rumah..pintu depan sure nyamuk tak masuk..boleh gitu..?
 Pokok bunga telang atau pokok nasi kerabu, belum letak pancang kerana pokok ni menjalar..
Langsuir..pokok yang mudah hidup dan menumpang,sekarang dah jadi pokok hiasan..akak tanam dalam pasu kecil aje..tapi subur juga.

Ubahsuai rumah

Emmm...apa pulak nak share kat sini ye...berkenaan rumah akak yang lagi satu ni...sekarang ni menetap kat rumah merpati, so kita share le beli landed property pulak. Nak rasa juga tinggal kat bawah ni kan...tapi itu le kalau dapat kunci bukan boleh terus duduk, nak kena ubah suai sana sini dulu. Kita plan tambah atau besarkan dapur sikit...dapur tu kan jantung kepada sesebuah rumah kan...so akak tambah lebih kurang 20' x 20' untuk dapur, yang sedia ada kat belakang tu just 20' x 6' aje, so kita sambungkan aje...selesa sikit,family kan besar...lagipun akak dapat lot tepi, so alhamdulillah ada la tanah lebih sikit, sekarang ni tengah progress gitu..Insyallah jika ada perkembangan terbaru akan akak share kat sini..
 Yang ada bumbung tu adalah tambahan dapur yang akak cakapkan tu..
 Ini bilik kat bawah, kecik aje..itupun dah pecah dan extend 6' ke belakang. Yang belum bersimen tu adalah part yang kita extend.
 Ini pandangan dapur dari bilik bawah, abaikan model kecik akak tu..
Ini bilik air yang ada penambahbaikan juga. Akak buang tingkap kaca pegun, letak tingkap kaca yang boleh dibuka ( tingkap tolak ) dan sebelahnya adalah ventilation fan. Semua bilik air dibuat cenggini..ok ke?
 Ini master bedroom, extend sikit aje..balcony depan tu belum berbumbung,cadang letak awning aja tak mampu you kalau nak letak polycarbonate tu...mahal sangat..
Ini tingkap bilik no. 2, asalnya tingap naco, akak letak tingkap tolak bukan sliding ye..
Ini pemandangan bukit dilihat dari balcony sisi rumah...ada simbol peace tu..model yang sangat sibuk bila akak ambik gambar..
Ini bilik yang dibawah tu..bilik air tu kita pecah dan buat pintu masuk terus dari bilik ni..kena planning juga untuk hari tua...sakit demam mungkin dah tak terdaya nak ke atas kan...harap diberi kesihatan yang baik suami isteri dan family keseluruhannya..
Ini bahagian depan, dinding tu asalnya pagar hijau aje,,pemisah dengan jiran sebelah rumah..

Cucu pertama in this family....

As salam...apa khabar semua?? Entri kali ni nak update pasal family kite pulak. Ini akak postkan gambar cucu pertama Rafiq Muhaimin, belum pun sebulan beratnya dah 4.7kg gitu...sihat alhamdulillah. Dilahirkan tanggal 15Feb lalu dan akak travel nun ke selatan tanahair bersama suami untuk melawat cucu...apa pun semuanya dah selamat, syukur..Tahniah untuk anak dan menantu...selamat menjadi ibubapa yang baik dan great model untuk anak...amin.


Semasa gambar ni diambil, usianya baru 5 hari...tido aje le kejonya..Di bawah ni hadiah dari mak tok dan tok wan...moga2 Rafiq sihat dan jadi anak yang soleh...amin.

 Ini gambar yang akak snap semasa perjalanan balik dari melawat cucu tempohari...jalan macam kite naik roller coaster aje..

Thursday, 6 March 2014

Bunga-bunga yang sedang berkembang...

Entri kali ni nak cerita pasal bunga gitu...wanita dan bunga..musim kemarau ni kalau pokok yang tak nak berbunga pun akan keluar bunga tau..kena paksa gitu...lumrah alam dan anugerah Allah jua..
Bunga rose ni adalah dari species rose siam kata penjual tu..akak tak mahir tentang bunga ni..tapi sukanya kat pokok YTT tu...wangi aje...
YTT ( yesterday,today,tommorow ),ha unikkan namanya...mula2 tu heran juga dengan namanya,bila dah beli dan perhatikan..emm baru le akak perasan warnanya tu akan bertukar...asalnya purple gitu...esoknye pudar..purple lembut dan lusanya pula dah bertukar putih...layu dan gugur tapi pokok ni rajin berbunga di musim kemarau ni...ni pokok kat balcony belakang..kena matahari dari 7am till 12noon...

 Ini pokok YTT di hening pagi...purple terang..purple lembut dan putih..gabungan yang mempesona..
Ini gambar dah tengahari...nampak tak tempurung kelapa dalam pasu tu...tujuannya untuk menggelakkan tanah cepat kering dek sinar mentari dan dari air hujan juga supaya tanah tak terkeluar dek tempias hujan...kira 2in 1 la..


Rose putih dan merah..bunganya boleh tahan jugak..hampir 2 minggu baru nak layu..
 Bunga kertas paling galak berbunga di musim panas ni...adenium pink, bunga2 ni kat rumah baru..belum berpenghuni, tengah reno..tengok kayu2 tu..lagi sebulan baru siap agaknya le..tepi pokok bunga kertas tu le ada markisa yang tengah menjalar, kunyit dan pokok palm merah yang terlindung tu..

Basikal...



Emmm.. pelikkan entri ni...bukan apa ni nak ucapkan tahniah pada kawan yang menang cabutan bertuah sempena " I Love Running.." yang dianjurkan majikan kita orang..member kita dapat first prize gitu...dapat basikal yang regenya boleh tahan...RM1000 over you...jelous akak...ahak..
Ha..ha..kawan2 yang lain tu dapat penat aje...tapi tak ape you orang enjoy gitu..tahniah ya SITI...tahun depan join lagi tau...kite pun..

Helo Siti...basikal ni boleh lipat tak??? Lepas ni kayuh laju2 mai teluk kumbar ya..kita cari siput...tak payah drive waja bagai...slimm you..


Tu..dia..dah dapat dah gambar kawan2 yang menyertai fun run ni...tapi sikit aje ada ramai lagi sebab ianya gabungan dua shift gitu..tak semua pula yang join..kredit tu zee...akak ambik kat facebook zee ni..terimakasih..halalkan ye. Oh ya lupa pula...paling kanan tu our best runner you..

Tepung kek dan SRF DIY..

Atas permintaan kawan2, disini nak share cara untuk buat sendiri (DIY) tepung kek dan Self Raising Flour (SRF) kat rumah, jimat kos, tambahan sekarang ni harga kebanyakan barangan harian melambung tinggi..tak mampu rasanye..gaji tak ada pula naik...emm, nasib le..so kita cari le apa2 alternatif, salah satu tu yang ni la..kalau satu kotak tepung kek jenama tu..about RM4 to RM5 you...bahan2 lain lagi...pitam you..yang penting hasil atau outcome tu sama je..dibawah ni disertakan bahan dan cara2nya..pada kawan2 yang bertanya tu harap berpuashati. Cara2 ni akak dapatkan dari blog minah salleh, nanti kita cari lagi lupa pulak kerana dulu just salin dalam buku resepi je tak pulak nak ambik nama blog bagai...

Tepung Kek ( sukatan semua dalam cawan metrik )

3/4 cawan tepung gandum ( guna yang elok sikit ye..macam jenama faiza ke...yang ada vitamin tu..)
1/4 cawan tepung jagung ( apa2 jenama pun tak apa )
-campurkan kedua2 jenis tepung dan diayak sebanyak tiga kali. Simpan dalam bekas kedap udara. Bila nak digunakan just campur dengan 1 sudu teh baking powder dan ayak sekali. Kalau nak lebih just doublekan sukatan ya..

Tepung Naik Sendiri (SRF)

500g tepung gandum
7 sudu tehbaking powder
1 sudu teh garam
-campurkan semua dan ayak sebanyak tiga kali. Sedia untuk diguna.

Disini disertakan cara penyediaan pes halia dan bawang putih untuk ibu2 atau surirumah yang sibuk. Pes ni tahan selama 6 bulan dengan syarat tak boleh terkena air,guna sudu bersih dan tutup rapat serta simpan dalam petisejuk selepas diguna...selamat mencuba ya..

Pes halia & bawang putih

Halia - kupas kulit,bersihkan dan dicincang kasar, lebih kurang satu mangkuk kecil.
Bawang putih - buang kulit,bersihkan, gunakan size mangkuk yang sama ( sama amount ).
1-2 sudu besar minyak zaiton atau vege oil.
1 sudu teh garam halus - untuk elakkan pes ni basi.

2 bahan utama tadi dibersihkan dan dibiarkan airnya kering. Kalau ada pengisar kering lagi bagus, pes ni tak boleh terlalu cair. Kisarkan halia dulu, baru letakkan bawang putih.Kisar halus,letak minyak dan garam. Gaul sebati, simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam petisejuk.Boleh diguna pada bila2 masa untuk resepi kari, rendang, masakan ayam, sup dan macam2 lagi. Selamat mencuba dan terimakasih kepada mamak haji diatas sharing ni dan pada sesiapa yang suka masakan mamak boleh la melawat blog mamak haji ni...http://balannambiar.wordpress.com/


PUDING MARBLE YANG YUMMY...


Resepi nak habiskan roti sebelum expired...maka terhasil le puding marble ni...kegemaran suami dan anak2.
Nurul..klau nak resepi boleh cuba yang ini..guna agar2 serbuk lebih cepat,mudah dan jimat masa..tak le lama terperuk kat dapur tu sorang2.Nak lagi cepat air tu ambil yang dah dididihkan..express gitu..
Ada beberapa tips untuk dikongsi..kalau guna agar2 serbuk, agar2 tu gaul sebati dengan gula yang nak dimasak bersama sebelum curah kedalam air panas,tak le berketul2 agar2 tu,lepas tu kacau perlahan2..
Tips kedua, jika pengisar atau blender kite nak guna tu ada bau cili atau apa2 aje..just letakkakn satu sudu teh esen vanila dan isikan dengan air,biar sebentar dan bilas,wangi aje lepas tu..sedia untuk diguna.
Tips ketiga, loyang yang nak diguna tu, tolong basahkan atau kalau nak agar2 kita tu cepat membeku selepas dibasahkan letak sebentar dalam tempat beku...tapi untuk puding roti ni disarankan basahkan aje sebab kita tak nak cepat sangat beku nanti tak sempat habis melapis dan corak jadi tak cantik pula...nak cuba??
Resepi dibawah..
 Akak guna loyang bentuk hati, size 8".Boleh guna apa2 jenis atau bentuk loyang kesukaan.Tengok tu..comot lagi..tak pro lagi you..

Kalau nak lebih ceria tambahkan 1 atau 2 warna lagi..biar meriah gitu..Puding ni manis sedang aje dan kalau nak lebih manis boleh tambah susu manis atau sukatan gula tu..seram you..

Bahan2:
10gm agar2 serbuk ( akak guna 12g, nak habiskan yg dalam paket tu..)
1/2 cawan gula pasir
3 cawan air ( akak tambah1/2 cawan air lagi, sesuai la dengan tambahan 2g agar2 tu.. )

Dikisar bersama:
5 keping roti ( nak habiskan, ini termasuk kerak atas dan bawah )
1/2 cawan susu pekat manis
1 tin susu cair (400ml)
2bj telur
1 sudu teh esen vanila. ( tak nak letak pun tak apa,just nak hilangkan bau telur tu aje..)

2 sudu besar butter ( akak guna buttercup )
2 pewarna kesukaan ( warna asal bancuhan + 2 warna yang digemari = 3 warna semuanya )

Warna ni ikut suka kita le..boleh guna yang dalam bentuk air, gel dan sebagainya. kalau nak warna coklat boleh letak milo,ovaltine,coklat paste untuk warna yang lebih gelap atau serbuk koko yang dibancuh dengan air panas pun boleh..up to you..

Cara..
1. Sediakan bahan2 untuk dikisar sebab roti tu kita nak kasi kembang dan lembut sikit,so campur la kesemua bahan2 kisar dalam blender,ketepikan.
2. Panaskan air atau terus letak air yang dah dididihkan terus ke dalam periuk. Tuang campuran gula dan agar2 tu.Kacau perlahan. Blend roti tadi,tapis terus ke dalam periuk, ini untuk dapatkan tekstur yang halus, kalau tak nak tak usah tapis.
3. Sekali mendidih terus letak butter tadi dan tutup api, terus mengacau supaya tak melekat di dasar periuk.
4. Bahagikan adunan ini kepada 3 bahagian dan warnakan. Gunakan sudu atau senduk yang sama sizenya untuk dapatkan belang yang equal gitu..
5. Loyang hendaklah disengetkan semasa melapis ni...bila habis,letak perlahan2 pada kedudukan asal dan biar sejuk baru letak dalam peti sejuk,enak dimakan sejuk..

Terimakasih untuk Naz at ovenkecil untuk resepi ni,asalnya dari youtube kata naz..nanti kita letak link naz kat sini ok,selamat mencuba.

Ini pula pewarna yang akak gunakan...electric purple dan red red tu..dalam bentuk gel,just 2 drops only.