Google+ Followers

Tuesday, 6 May 2014

BUNGA TELANG ATAU BUNGA NASI KERABU

TELANG YANG MEMBIRU..

Ini pokok telang akak yang baru berbunga...cantik membiru...dulu tertanya-tanya gak bunga apa tu berwarna biru. Selepas terpikat dengan nasi kerabu yang dijual kat perumahan akak ni, baru le berusaha untuk mengetahui tentang bunga ini dan menanamnya. Benih untuk bunga yang belapis2 kelopaknya tu akak beli secara online dan untuk single petal tu, benihnya adalah pemberian dari kawan, terimakasih siti..orang ganu..
Kedua-dua jenis bunga ni akak tanam dalam pasu aje.. jangan ingat kerana tak ada laman kita tak boleh tanam, telang jenis pokok memanjat, akak just letak ranting kayu aje sebagai tempat untuk pokok ni memanjat. Bunga yang dah kembang akak petik dan simpan dalam petisejuk,nanti nak guna baru keluarkan..belum ada projek lagi.


                                             Bunga telang yang beropol2..warna agak gelap..
                                           Ini bunga telang with single petal atau tak beropol2 gitu..
AYAM PERAP UNTUK BBQ ATAU GORENG

                                       Ini gambar pinjam..nanti akak postkan gambar sendiri,                                      credit to goggle. Tunaikan permintaan anak nun di sana.

Bahan2 perapan untuk ayam atau daging ( BBQ atau goreng pun ok gak..)
Ayam dibersihkan...potong le 8 atau 4 bahagian..ha puas makan le..atau ikut suka hati kau orang aje..
toskan atau keringkan ayam dengan paper towel. Lumur ayam tu dengan garam kosong atau nak warna letak le serbuk kunyit sikit. Agak2 le banyak mana garam tu.. Ketepikan selama 10 minit.
Sediakan bahan2 perapan.
1 inci halia
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 batang serai
Kisar halus semua bahan2 tadi, gaul sebati dgn ayam. Letak 2 sb madu atau satu sudu gula.
Simpan ayam dalam bekas bertutup/tuperware atau yg bersamaan dgnnya, janji dpt tutup coz kita nak simpan ayam ni dalam petisejuk bahagian bawah ya bukan tempat beku untuk semalaman atau 24jam.
So, bahan2 perapan tadi akan masuk dalam ayam dan rasa lebih sedap.
Kalau untuk daging tu boleh le letak herba org putih tu..rosemary memang padan atau sesuai le gitu gandingannya...
Untuk gaya yang lebih moden dan terlebih rajin, just belikan sos BBQ Heinz, HP sauce, Masterfood dan macam2 lagi yang ada kat pasaran.
Semasa memanggang ayam tadi, sekali sekala sapu le lebihan sos tadi pada ayam dan balik-balikkan. Seelok-eloknnya guna serai yang diketuk sebagai alat untuk menyapu atau brush...baru le wangi..
Masukkan sedikit minyak sayuran/zaitun dalam lebihan sos tadi,gaul rata baru le sapu pada ayam baru le kaw...

Nak senang bagai...letak le ayam tadi dalam tool spt dalam gambar..just on kan api..panggang aja..kalau guna arang lagi le sedap..ori gitu..