Thursday 19 February 2015

Mari makan-makan dan mengenali ulam...

Hari ni nak sharing tentang ulam-ulaman sebagai pelengkap hidangan dan beberapa jenis ulam yang pokoknya akak tanam di laman...
 Peria katak yg direbus..boleh juga dimakan mentah, pd sesiapa yg tak tahan dgn rasa pahit tu memang tak boleh telan..pokoknya pun akak tanam tapi belum berbunga lagi..nanti update gambarnya..
 Pucuk mata itik dan pucuk janggus/gajus..memang meletop..sedapnya..jgn tak tahu akak pun tanam tapi mata itik tu confuse la..akak punya pokok mungkin mata pelanduk kut..batang merah..tapi sedap dan rapuh pucuk ni
 Pokok kari...jgn tak tau...pucuk kari ni pun sedap dijadikan ulam..yupp sebelum ulat makan kita  makan dulu..kalau dah berbunga,bunga lagi la sedap lemak gitu..
 Ini la tenggek burung atau cabang tiga..tengok betul2 memang daunnya berbahagi tiga aja tak lebih tak kurang..memang menjai pilihan pada penggemar ulam macam akak...tanam jugakk..
Ni la mata pelanduk atau mata itik tu..daunnya rapuh atau rangup dan memang tak menjadi masalah pada yg kali pertama makan tu..sedap betulll..
Sekarang...mehh kita makan,semua dah ready...tak tengok kiri kanan dahh..laju ja...

No comments:

Post a Comment