Friday 6 October 2017

Apam beras

Wangi dan sedapnya apam beras kalau dimakan panas2 bersama kelapa pandan yang diparut ditemani pula secangkir kopi dikala hujan renyai2.
Uishhh....kilat yang bersinar terang diikuti dentuman kuat guruh betul2 membuat lamunan ku terhenti.
Bingkas bangun menyediakan apam beras yang tadi dalam lamunan ku...hihi. Sebenarnya 3 hari lepas dah buat tapi sungguh mengecewakan apam tak naik elok atau bantat.
Itu yang dok berangan nak buat juga sampai jadi. Alhamdulillah.... hari ni apam beras sangat lembut, gebu dan berlubang2 ringan jer...
Tak sedar dah berketul-ketul masuk mulut. Guna pula acuan comel jer...dua kali gigit dah hilang.

Apam beras ini terperap selama 5 jam. Ambik ko...terlupa. Mujur elok je kejadiannya.

Guna acuan kuih lompang yang kecil tu.

Apam beras.
2 cawan tepung beras.
4 sb tepung gandum.
3/4 cawan gula
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
2 sudu teh penuh yis
2 paket kecil eno (biru)

Caranya:
Nasi sejuk dikisar bersama air hingga halus. Perlahan2 masukkan gula.
Dalam bekas, ayak tepung dan masukkan yis. Gaul rata. Masukkan bahan kisar ke dalam tepung sambil dikacau sampai sebati.
Perap adunan selama 3 jam. Panaskan kukusan, sapu sedikit minyak pada acuan.
Masukkan eno ke dalam adunan sambil terus mengacau.
Boleh letakkan pewarna yang disukai. Sendukkan ke dalam acuan dan kukus selama 10 - 15 minit.
Boleh dimakan begitu saja atau bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment