Google+ Followers

Tuesday, 11 July 2017

Belimbing yg tak putus2 berbunga dan berbuah..

Alhamdulillah....Pokok belimbing ni sentiasa ada buah walaupun tak sebanyak bulan Mac dan April tempoh hari tetapi ianya tetap mengeluarkan hasil...



Di pangkal pokok belimbing ni akak letak kulit pisang dan rumput kering...menghijau je pokoknya.

Kali ni akak sertakan resepi ikan singgang tumis dgn belimbing buluh.

7 ekor ikan selar kuning,bersihkan
Sekuntum kantan
Beberapa ranting daun kesum
Serai 2btg,diketuk.
Cili padi 10bj
Cili besar masak 2bj
Bawang besar selabu
2ulas bwg putih
Seinci kunyit.
3hiris lengkuas diketuk
10bj bendi
10bj belimbing buluh dibelah 2
Garam,gula,perasa
Minyak utk menumis.

-kisar kasar atau tumbuk cili padi,cili besar,kunyit,bwg besar dan bwg putih.
-tumis bahan tumbuk biar wangi, letak serai,kacau sebentar.
-masukkan air, letak kantan, kesum, belimbing buluh dan lengkuas. Biar mendidih sehingga belimbing tu betul2 keluarkan asamnya. Lebih kurang 5 minit.
-masukkan ikan dan bendi, garam dan perasa jika suka. Ikan cepat masak,bila mengelegak boleh tutup api setelah rasa asam garamnya.
Nota:
Ikan boleh guna bermacam2 jenis ikan termasuk ikan ketul iaitu ikan besar yg siap dipotong. Akak suka ikan selar kuning ni...comel je dan manis kalau dimasak. Ikan ni kalau digoreng pun sedap.
Kalau gantikan daun kesum dgn selasih thai tu pun sedap,wangi jer..
Maaf, gambar entah dimana pula...



No comments:

Post a Comment