Google+ Followers

Tuesday, 11 July 2017

Simple resipi terung ulam cili kicap

Resipi yg teramat mudah...main campak2 jer...campak masuk kuali la...bukan tong sampah..hihi 😄😄😄...
Sepanjang bulan Ramadhan lalu memang tak ada mood nak mengupdate blog...lemau je..
Hari2 pun masak tapi tak ada gambar bagai...malas sungguh..
Terung coco lai akak banyak pula buahnya...dah tak habis makan. Macam2 menu dah buat...hari ini nak share terung ulam ni dimasak cili kicap,masakan super express tapi yummy kpd penggemarnya lah...

7bj terung coco lai belah 2 atau 4
15bj cili padi diketuk
Bawang besar sebiji potong kasar
Seulas bwg putih diketuk
Ikan bilis digoreng 1senduk
Telur mata 2biji
Kicap manis
Secubit garam@sos tiram
Secubit gula dan sehiris limau nipis atau kasturi.
Minyak utk menumis.

-tumis bwg besar dan bwg putih sebentar,terus letak terung dan cili padi.
-tumis biar layu,letak semua perasa(kicap,sos tiram...klau dah letak sos tiram tak perlu garam lagi).
-last,masukkan ikan bilis goreng.
Dalam pinggan...letak telur mata,siram gorengan tadi,perah limau,sedia dimakan bersama nasi panas...perghhh...
Kepedasan,manis ikut selera... kicap dah manis tak usah tambah gula tetapi kepada yg tak tahan pedas boleh kurangkan cili dan letak gula.Pilihan masing2 kan..

Terung coco lai yg bulat...yang panjang tu terung telunjuk.

Cili padi,coco lai dan tomato ceri.

Telur mata memang tak nampak tertimbus dgn terung.

Makan sambil gigit cili padi biar meletup-letup di dalam mulut...



No comments:

Post a Comment