Thursday 27 July 2017

Gulai lemak nangka dgn ayam

Teringin benor nak makan gulai ni, cuma tak berkesempatan berjumpa dgn nangka muda je.
Bila dah jumpa nangka, rangka ayam pula habis. Tak nak campur dgn ayam yg ada isi tu, nak rangka juga.
Perap nangka dlm petisejuk sampai dua hari. Hari ni baru cukup lengkap dan projek pun jalan. Bukan tak pernah makan kat kedai nasi campur tu tapi kalau buat sendiri boleh makan berulang2, siap ratah lagi.
Ngidam kalah orang mengandung. Aduhhh....resepi campak2 jer.

3 ketul rangka ayam, potong dan cuci bersih, toskan.
500g nangka muda, potong kiub, rebus dan letak sesudu garam, toskan.
4 btg serai
2 labu bwg besar
8 ulas bwg putih ( ini bwg putih yg jenis kecil)
Segenggam cili padi
Seinci kunyit hidup
Halia sebesar ibu jari
Asam gelugur 2 keping
Rm3 santan fresh atau 1 kotak santan kara.
Garam, gula dan perasa (optional)

Cili padi, bwg putih, bwg besar, halia, kunyit dan serai.

Nangka siap direbus.


Bwg, halia, kunyit dan cili dikisar. Akak juga potong serai yg bahagian lembut tu dan kisar bersama. Selebihnya, serai itu diketuk.
Bahan kisar terus masukkan ke dalam periuk bersama rangka ayam dan serai yg diketuk, renehkan 20 minit.
Biar hilang bau pijar cili dan air ayam kering dan masak, tambah air jika kering. Letak asam keping.
Letak nangka, didihkan sebentar. Masukkan santan dan semua bahan perasa, balancekan rasa, biar mendidih dan selalu dikacau supaya santan tak pecah minyak.
Siappp.
Yang ni, belum dimasukkan santan.

Selepas letak santan, warna pun berubah.



Nota:
Tak semestinya guna rangka ayam, boleh je guna ayam yg biasa tu, potong kecil. Selain ayam, boleh ganti dgn ikan kering, daging bersama tulang, udang, ikan bilis, siput dan macam2 lagi. Ikut citarasa sendiri. Kita yang nak makan kannnn....
Cili pun ikut tahap kepedasan masing2, kalau tak makan pedas, letak sikit je.
Selalunya masakan macam ni, kita sebut masak lemak tetapi sesetengah tempat tetap disebut gulai. Kalau belah utara, gulai mesti ada rempah ratus kat situ seperti serbuk kari ikan, serbuk cili dan sebagainya.
Apa yg penting kita yang masak, nama resepinya tak usah susah2, suka2 hati la nak letak nama apa, sesedap rasa sendiri, boleh cenggitu??
Kalau tak ada kunyit hidup ganti dgn kunyit serbuk. Itu la, kunyit hidup lebih wangi gitu. Boleh juga masukkan daun kunyit yg dikoyak2 atau sehelai dua daun limau purut utk membangkitkan lagi masakan kita tu.
Asam keping tu boleh digantikan
dgn belimbing buluh jika ada tapi kalau asam jawa tu tak sesuai la pula rasanya. Ok, selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment